Form, funktion och flow – i skogen och i studion
Några tankar om varför jag envist tror att vi blir bättre kreatörer av att hålla på med lite av varje. Och om likheterna mellan att skapa kommunikation och att bygga en stig i skogen.
”Vi har utvärderat våra olika byråsamarbeten.
Ni var sämst.”
Den käftsmällen levererade Lena Lagestam på ett möte för ett antal år sedan. Våra produktioner höll visserligen måttet (så vill jag minnas det), men leveransen? Katastrof. Vi var sena, dåliga på återkoppling och glömde svara på mail. Kort sagt – bottenbetyg välförtjänt.
Förklaringen? Vid den tiden arrangerade vi två stora outdoor-evenemang samtidigt som vi drev byrå. Just den våren räckte inte fokuset till. Våra stackars byråkunder fick betala priset.
Att (inte) lära av sina misstag
Det blev en nyttig läxa. Vi behövde bli mer fokuserade. Efter en snabb titt i kalkylerna var beslutet enkelt – evenemangen fick stryka på foten. Har vi då lärt oss av våra misstag? Inte nämnvärt. De senaste åren har vi kompletterat byråverksamheten med diverse aktiviteter:
Förstudier för MTB-destinationer inom ramen för Sweden Mountainbike, ibland med fysiskt ledbygge inkluderat.
Distributör av Kästle-skidor.
Velopark Bike Playgrounds som bygger lekplatser för cykel.
Så nej, vi har kanske inte lärt oss att smalna av – men vi har blivit bättre på att balansera. Och det är nu vi kommer till poängen – jag är övertygad om att det finns mycket att vinna på att vara spretig.
Form, funktion och flow i skogen
Form, funktion och flow i studion
Form, funktion och flow.
(Och störst av dem är flowet.)
Oavsett om vi bygger en cykelstig, designar en visuell identitet eller formger en utställning, så stöter vi på samma utmaningar; form, funktion och flow.
De här tre orden är centrala i så väl trailbuilding som i grafisk design och kommunikation. Form och funktion är i grunden ganska enkelt; en MTB-led behöver vara snyggt paketerad och man måste ha koll på vattenavrinning och material i marken. Samma sak med designuppdrag. Det ska vara visuellt tilltalande och man behöver håll koll på läsbarhet och praktiska tillämpningar.
Men så har vi det här med flowet. Den svåra delen. Det råder en viss förvirring inom MTB-sporten om att en flowig led måste vara slät och fylld med doserade kurvor. I min värld handlar flow snarare om att en stig är konsekvent, att det finns en rytm, en tydlig karaktär. Då kan flow uppstå även på den knixigaste av stigar.
Precis samma sak är det när man skapar kommunikation och design. Flow uppstår när man hittar rytm i formgivningen. När bildspråket är konsekvent. När copyn har en tydlig karaktär.
Varför spretighet gör oss till bättre kreatörer
Och det är här jag tror att det finns en poäng med att vara spretig i sin verksamhet. Det är samma grundproblem som ska lösas, men man tvingas lösa det på olika sätt, se på saker ur olika perspektiv. Jag vill tro att det gör mig till en bättre kreatör. I alla fall så länge jag lyckas hålla fokus.
Och om jag någon gång tappar det – då hoppas jag att mina uppdragsgivare vågar vara lika ärliga som Lena.