Tänndalsmodus: En berättelse om film, magkänsla och ett starkt varumärke
Filmen Tänndalsmodus är en av våra mest uppskattade produktioner för Tänndalens skidanläggning. Men den film vi levererade var långt ifrån den vi ursprungligen hade planerat. Ibland leder magkänslan vägen – men det krävs också något att luta sig mot. Här berättar vi om hur vi vågade följa en ny idé, tack vare ett starkt varumärkesfundament. I slutet bjuder vi på några konkreta tips för dina egna filmproduktioner och varumärkesarbete.
En tydlig plan – till en början
Under flera år hade vi arbetat strukturerat med att bygga Tänndalens varumärke genom personporträtt av personalen på anläggningen. Det hade fungerat bra, men vi och marknadsgruppen var överens – det var dags för något nytt. Den nya idén? En kort och informativ film på några minuter om hur en skidanläggning fungerar bakom kulisserna. Vi skulle följa personalen genom en skiddag – före, under och efter liftarnas öppettider – och visa allt arbete som sker i bakgrunden.
Så – vi satte ihop ett smidigt filmteam, bokade in intervjuer och förberedde oss på att skapa den film vi hade planerat.
När verkligheten tar över – och kameran rullar
På plats i Tänndalen började vi filma enligt plan. Vi följde med pistmaskinsförare, liftvärdar och skidlärare, lyssnade på deras berättelser och fångade vardagen i backarna. Men ju mer vi filmade, desto mer insåg vi att det intressanta inte låg i de tekniska detaljerna. Personerna vi träffade ville prata om något helt annat.
De berättade om vad det betyder att göra ett bra jobb. Om relationerna på arbetsplatsen. Om hur miljön påverkar dem, både i och utanför jobbet. Vi lät samtalen styra, ställde öppna frågor och filmade mer av det som kändes äkta och närvarande. När vi packade ihop utrustningen och åkte hem var minneskorten fyllda – men inte med den film vi först hade tänkt oss.
Jo, jag har gjort en snabb skiss…
Några dagar senare satt Andreas, vår klippare, vid redigeringsbordet:
“Jo, jag funderar lite på om vi ska skruva på konceptet en aning. Jag har gjort en snabb skiss.”
Vi satte oss tillsammans och tittade. Det här var något helt annat än det vi hade pitchat – det var mycket bättre. Men kunde vi verkligen presentera detta? En dokumentär om relationer, passion och vardagsliv på en skidanläggning? Och den skulle bli mycket längre än några minuter som det var tänkt. Vi bestämde oss: Vi testar, det får bära eller brista. Vi gör klart filmen utifrån det nya konceptet.
”Vi kör.”
Vi åkte upp till Tänndalen och bänkade oss med marknadsgruppen. ”Filmen blev lite längre än planerat”, sa vi. Sen tryckte vi på play.
Tjugo minuter senare tonade filmen ut. Tystnad. Vi såg oss om, lite nervöst. Hade vi misslyckats? Behövde vi börja om från början?
Sen såg vi Peter, VD på den tiden. Han var blank i ögonen.
”Vi kör,” sa han. ”Vi behöver inte ändra något. Det här är ju precis som det är.”
Alla var eniga. Tänndalsmodus var född – en film om arbetet på en skidanläggning, men framför allt en film om livet.
Det bästa kvittot på en stark varumärkesplattform
Hur ska man då våga lita på att magkänslan är rätt? Svaret är ganska enkelt – en stabil grund i form av varumärkesstrategi och kommunikationsplattform. Om grunden saknas märks det extra tydligt när nya spännande idéer dyker upp. Är det här verkligen rätt? Kan vi göra så här? Passar det här oss? Vad ska våra kunder säga? Tvivlet tar över.
I fallet med Tänndalsmodus kände vi tvärtom – hela vägen in i magen – att vi var rätt ute. Det berodde inte på tur, utan på att vi tillsammans med Tänndalen byggt upp en tydlig förståelse för vilka de är, vad de står för och hur de vill uppfattas. Då känns det i hela kroppen när en enkel skiss resonerar med basklangen i varumärket och växer till något större. Det är en härlig upplevelse.
Slutligen några tips för dina filmproduktioner
Våga släppa taget om en idé om en bättre dyker upp. Bara för att något är planerat betyder det inte att det är rätt.
Lyssna på berättelserna som vill bli berättade. De bästa filmerna är de som känns – inte bara de som informerar.
Ge utrymme för det oväntade. Ibland hittar du den riktiga historien när du slutar leta efter den.